Drtič třísla
Nebojte, nemám na mysli mučící nástroj (jak se domníval google, když jsem to dal vyhledat. Je to pomůcka, která vám rozdrtí suchou kůru na malé kousky, takže se z ní rychleji vylouhují třísloviny potřebné pro činění tříslem. Tohle není úplně nezbytná pomůcka ani když opravdu třísloviny používáte. Jednak ono se to nakonec vylouhuje i z nerozlámané kůry a druhak v malé množství se to dá nalámat rukou nebo nasekat sekyrkou. I když je fakt že nějaké to drtítko je pohodlnější, a nezbytné pokud činíte ve velkém.
Mám dojem, že ve středověku se na to používaly různé stoupy na vodní pohon. (to si asi doma nepostavíte). Četl jsem také o ručním drtítku, u kterého se točilo klikou a kůra se lámala mezi dvěma ozubenými koly (to už bude asi modernější záležitost). Osobně jsem neviděl ani jedno, tak nebudu machrovat.
Já jsem si vyrobil úplně primitivní pomůcku - dvě dřevěné latě se sraženými hranami (tak, aby mezi nimi vzniklo údolí ve tvaru V) natlučené na podložce tak, že mezi nimi je asi 2cm mezera. K tomu mám kus masivnějšího dřeva, jehož hrana je tvarovaná tak, aby zapadla do onoho "udolí". Suchou kůru vyrovnám přes laťky, pak do toho seshora bouchnu tím těžším kusem a všechna kůra se v půlce rozlomí. Kousky opět vyrovnám přes laťky, zase do toho bouchnu a tak dále, až se dostanu na kousky o rozměrech 2-4cm. Ony by měly být i menší, ale mně to takhle stačí. POZNÁMKA: po dalších pokusech jsem zjistil že tohle lámátko je použitelné jen na smrkovou kůru, která je i ze starších stromů celkem tenká. Tlustší březovou kůru to nezvládlo. Takže teď už taky odsekávám sekyrou.
Alternativy: Odsekávejte z kůry kousky sekyrkou. Nebo zkroucené, úplně vyschlé kusy kůry můžete roztlouct kladivem. Nebo to rozlámejte v ruce. Nebo při loupání kůry dělejte malé kousky (ale to je děsná otrava).